Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Ключът на тези избори е избирателната активност

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Дни пред изборите социологическата агенция "Тренд" излезе с ново изследване. Пред БНР Димитър Ганев направи анализ на предизборната ситуация:

"Няколко са ключовите моменти в тази кампания. На първо време, бих направил сравнение с априлското ни проучване, което беше в кулминацията на скандалите с апартаментите и показа ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и психологическо предимство с 0,8% на БСП", подчерта социологът в предаването "12+3" на "Хоризонт".

Сега, в рамките на кампанията този месец, по-скоро има стабилизация и леко възстановяване на управляващата партия вече с около 1%, смята социологът. 

"По-коректно е обаче да говорим за практически паритет. Подчертавам - психологическо предимство. Премиерът взе на ръчно управление тази кампания и на това и се дължи възстановяването.

Твърдо можем да заявим, че ДПС ще е твърдо на трето място – голяма е разликата на Движението от втория и от четвъртия (ВМРО).

Прагът, бариерата е доста по-висока за Европейски парламент – 5,88%.

Мерим ВМРО точно с 5,8% – на ръба са. Би било спекулация за сигурно влизане или сигурно невлизане. 9 дни остават и те ще бъдат решаващи за ВМРО.

При "Воля", която има 4,8% този месец, "Тренд" отчита определен ръст в рамките на кампанията, но е далеч от достигането на бариерата. Демократична България има 4,2% – също далеч на процент и нещо от бариерата

Димитър Ганев не изключва като вариант 5 партии да влязат в ЕП, но смята този вариант за невероятен. 

Социологът е категоричен, че ключът на тези избори е избирателната активност – прогнозира се тя да бъде по-висока от очакваната. Европейските избори по принцип са с по-ниска активност. И победителите, и представителството в ЕП зависи от това кой ще успее да мобилизира своите ядра.

По данни на "Тренд" 30% ще ползват преференции – в БСП този процент е най-висок. Така е, защото в рамките на левицата има вътрешнопартийна опозиция – за Станишев и за кандидатите на ръководството.

"Нов Костинброд – няма как да го изключим, но ми се струва, че дори да избухне скандал, времето е все по-малко, за да окаже решаващо значение за изхода", смята Ганев.

По отношение на новата проверка на главния прокурор, самосезиран от предаването на Слави Трифонов, че партиите са усвоили повече пари, Ганев заяви:

"Преки следствия – като намаляване на парите – не изключвам. Със сигурност съдебното решение ще излезе след изборите и това не би могло да окаже влияние върху изборния резултат.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Ганев и репортажите на Латинка Светозарова и Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени