Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различни поколения български звезди на 50-ите “Софийски музикални седмици”

Снимка: www.sofiaweeks.com

Юбилейният петдесети международен фестивал “Софийски музикални седмици” ще даде сцена на многобройните български музиканти, живещи зад граница и вече утвърдени по света, но и на младите, които в момента си проправят път със своя талант.

На 23 май, спроизведения на Шопен и Панчо Владигеров, пианистът Людмил Ангелов, камерният ансамбъл ”Софийски солисти” и Софийската филхармония с диригент Пламен Джуров ще открият фестивала. В навечерието на събитието солистът се върна в спомените си за великите музиканти, които като ученик е слушал на “Софийски музикални седмици”.


Бих искал да споделя какъв невероятен импулс за нас, младите, беше възможността да дойдем в зала “България” и да чуем изключителни музиканти – спомня си Людмил Ангелов. - Това беше истинска школа и събитие, което очаквахме с огромно нетърпение всяка година. Впоследствие аз самият започнах да участвам във фестивала, но чувството за нещо специално в музикалния живот на София и до днес не ме е напуснало.

Триста и четиридесет участници от 22 държави, нови партньорства между солисти и камерни състави, световни премиери на музикални произведения и книги, майсторски класове - това са някои от отличителните събития на тазгодишното издание.

Юбилейната ни програма надхвърля шейсет прояви – разказва Момчил Георгиев, програмен координатор на фестивала. - Фестивалът е във формат “Софийски музикални седмици и приятели”, тъй като има много българи, които през годините идват от чужбина, за да допринесат за развитието на нашето музикално и фестивално дело. Именно те са мостът между Изтока и Запада - както е замислен фестивалът преди половин век от основателите му проф. Богомил Стършенов, Панчо Владигеров, Петър Ступел. Продължаваме да поддържаме традицията, затова и ние сме фестивал на премиерите, на репертоара, а не толкова на фалшивите звезди.

Диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров пък изрази задоволството си, че във фестивала участват изявени български музиканти от различни поколения.

Ролята на един фестивал е не просто да събира концерти под обща шапка, а да има нещо специално в него – смята той. - А в този фестивал има доста специални неща - откриваме с пианиста Людмил Ангелов и закриваме с цигуларя Минчо Минчев; диригентът Урош Лайовиц ще ни изненада с различна оркестрация на “Картини от една изложба” от Мусоргски, направена от Лео Фунтек; елитният квартет “Фрош” ще свири заедно с пианиста Евгени Божанов и японската акордеонистка Мие Мики. Имаме и млади, но същевременно опитни солисти на филхармонията като цигуларките Божидара Кузманова и Яна Дешкова, които ще изпълнят съответно концертите от Брух и Корнголд. Предстои също така изключителен концерт на радиооркестъра в памет на Георги Бадев – на него ще солира цигуларят Светлин Русев. Въобще фестивалът ще отдаде почит на големите български изпълнители, но и ще покаже, че имаме бъдеще с концерта на филхармония “Пионер”, който е точно на 24 май.

С първото си участие в “Софийски музикални седмици” хор "Ваня Монева" ще отбележи 25-ата си годишнина. Не мислете, че пеем само народни песни, аранжирани от български композитори, заяви диригентът г-жа Монева, уточнявайки, че на концерта ще изпълнят премиерни творби от наши автори. За първи път ще прозвучи и произведението Concerto piccolo non tanto grosso в необароков стил на Атанас Атанасов, което е включено в концерта “Огледала – барокът среща съвременността” (на 7 юни), информира диригентката Виржиния Атанасова. Заглавието подсказва, че ще търсим мостове между миналото и съвременността, допълни тя.

И тъй като 2019-а е годината на Панчо Владигеров, 120-ият му юбилей ще бъде почетен с редица прояви и на фестивала. “Гвозеят” сред тях ще поднесат четиримата внуци на композитора, които ще изпълнят познати произведения и пиеси в нови аранжименти на концерта “Фамилия Владигерови свири Владигеров”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!