Eмисия новини
от 12.00 часа

Петролът поевтинява слабо след нарастване на складовите запаси в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда петролът поевтинява слабо в резултат на нарастване на складовите запаси на суров петрол в САЩ и подновени опасения, че продължителна търговска война между Вашингтон и Пекин може да навреди на глобалната икономика и респективно на потреблението на важната енергийна суровина.

Редица анализатори обаче предупреждават, че петролните пазари остават затегнати в условията на съкращаване на доставките от страна на производителите от формата "ОПЕК+" и на фона на ескалиращото политическото напрежение в Близкия изток и по-специално по оста САЩ - Иран.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се понижават с около 1% към 62,60 долара за барел, след като късно снощи Американският петрол институт (API) отчете нарастване на наличните петролни складови запази в САЩ с 2,4 млн. барела през седмицата до 17-и май.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли пък се понижава с 0,5% малко под нивото от 72 долара за барел.

Междувременно управляващите в Саудитска Арабия публикуваха изявление, в което се казва, че кралството е решено "да постигне баланс" на световния петролен пазар и "да работи за неговата стабилност на устойчива база".

Вниманието на инвеститорите е насочено към официалните данни по-късно днес на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ и дали те също ще покажат изненадващ ръст на наличните седмични складови запаси на суров петрол.


Още от