Eмисия новини
от 00.00 часа

Ярослав Качински разкритикува връзките на Льо Пен с Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински каза, че политически партии в някои държави от Европейския съюз, сред които френският Национален сбор на Марин льо Пен във Франция, са „очевидно свързани с Москва и получават подкрепа от нея“, предаде АП.

„Най-важният въпрос е доколко политиката на подобни формации ще бъде повлияна от Кремъл, ако те се превърнат в ключова сила в ЕС? С други думи, колко силни са тези връзки и зависимости?“, коментира Качински, сочен за един от най-влиятелните политици в Полша.

Той заяви това в интервю за седмичното издание „Газета полска“. Изказването сочи, че предпазливостта на неговата националистическа партия към Русия може да се окаже пречка за сътрудничество с „Национален сбор“ или крайнодясната партия „Лига“ на италианския вътрешен министър Матео Салвини, който е приятелски настроен към Москва.

В събота Салвини събра в Милано националисти от Европа в търсене на единство преди изборите за Европейски парламент тази седмица. На събирането обаче също така бяха очевидни разделенията заради Русия.

Салвини посети и Варшава по-рано тази година, за да се опита да привлече „Право и справедливост“ към своя алианс, но бе посрещнат хладно заради отношението на Варшава към Москва.


Още от

Парламентарни избори в Полша

обновено на 13.10.19 в 18:37