Eмисия новини
от 12.00 часа

Александра Жекова: Искам да науча хората как да бъдат здрави духовно, физически, психически и емоционално

Александра Жекова и Виктор Жеков
Снимка: БНР

Най-успешната ни сноубордистка Александра Жекова сподели, че е доволна от решението си да прекрати състезателната си кариера и да сложи ново начало в живота си.

„В момента уча, стажувам, трупам опит в нова сфера. Щастлива съм с избора си, че имам възможността да започна нещо ново. Вярвам, че това носи не по-малка стойност. Следващата ми мисия е да запозная хората с необходимите познания да бъдат здрави духовно, физически, психически и емоционално, да водят балансиран начин на живот", коментира Жекова.

Според Александра сноубордът у нас се сблъсква с много проблеми.

„Твърде малко са качествените треньорски кадри. Има интусиазирани млади хора, но без опит. Като финансови възможности не разполагаме с достатъчно за развитието на един млад сноуборд отбор. Трудно е да гоним конкуренцията. Инфраструктурата е сериозен проблем. Реално през лятото ние нямаме възможност да се готвим тук. С това ниво на съоръжения за тренировки не можем да гоним медали от Олимпийски игри и Световни първенства", смята спортистката.

Бащата на сноубордистката и нейн личен треньор Виктор Жеков ще продължи да работи за развитието на сноуборда в България.

„Аз лично не се разделям със състезателния спорт. Следя всичко, което се случва в сноуборда. През последните четири години броят на децата, които се занимават със сноуборд, се е утроил. Над 90 са картотекираните на възраст от 8 до 13 години. Има много талантливи деца, но по една или друга причина те в един момент решават да започнат да се занимават с друго, защото тази работа не е лесна и условията не са добри. В един момент не може да се кара само на ентусиазъм", каза Жеков.


Още от