Eмисия новини
от 02.00 часа

Австрийският президент назначи новите министри в кабинета на Себастиан Курц

Александър Ван Дер Белен
Снимка: БГНЕС

Австрийският президент Александър Ван дер Белен назначи днес нови министри в кабинета на канцлера Себастиан Курц. С това управляващата коалиция във Виена официално приключи.

Новите министри на консерватора Курц са експерти и заместват подалите оставка министри от вече бившия коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата. Те ще изпълняват функциите си до предсрочните парламентарни избори в началото на септември. До насрочването на дата за вота Курц ще управлява партийно-експертно правителство на малцинството с вицеканцлер досегашния финансов министър Хартвиг Льогер, ако обаче преодолее вота на недоверие, внесен в парламента от малката опозиционна партия „Листа Сега“ в понеделник. Все още не е ясно, дали Курц ще бъде подкрепен от най-голямата опозиционна партия - социалдемократите.

В речта си преди клетвата на новите австрийски министри президентът Ван дер Белен припомни същината на парламентарната демокрация: търсене и намиране на мнозинства, закрила на малцинствата. "Обединена Европа, казвам го най-сериозно, е най-добрата идея, която европейците сме имали някога. Моля ви, не го забравяйте! Дайте вашия принос към конструктивната роля на Австрия в ЕС и за нужните реформи в общността", подчерта австрийският президент Александър Ван дер Белен в Хофбург.

„Вотът на недоверие не виси като Дамоклев меч над главата ми“, заяви Курц, след като новите министри положиха клетва. За да успокои социалдемократите канцлерът изрично подчерта ограничените правомощия на правителството на малцинството, което ще ръководи в най-добрия случай до септември.

Постът си запазва дипломат №1 Карин Кнайсъл, която винаги е подчертавала, че не е член на Партията на свободата, а само е от нейната квота в кабинета.

Най-голям медиен интерес предизвиква новият министър на вътрешните работи на мястото на спорния Херберт Кикл от крайната десница. Нов МВР шеф е бившият председател на Върховния съд Екарт Рац, натоварен с пълното разследване на „Аферата Ибиса“Интервюто на Снежана Иванова с Мартина Шопова-Янев за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Още от