Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на едно момиченце от миналия век

Такова е подзаглавието на романа „Захарното дете“ на Олга Громова. Става дума за края на 30-те години в Съветска Русия. „Колкото повече правдиви и емоционално наситени истории за тоталитарното общество, войните и „превъзходството“ на едни хора над други (където и да се случва това) прочетат нашите деца, толкова по-малък ще е рискът те да пожелаят повторението им.

Разбира се, литературата е капка в съвременното море от информация, но нали морето е образувано именно от капки? Остава само да вярваме, че нищо не вършим напразно и там са и нашите капки.“ Това отговаря авторката на „Захарното дете“ на въпрос на Марин Бодаков дали подобни романи днес могат да ни „имунизират срещу нарастващата нормализация на политическото и идеологическото насилие“.

Олга Громова (1956, Москва) работи 25 години в различни библиотеки, преподава в Библиотекарския институт. В епилога на романа под заглавие „Не си позволявай да се страхуваш“ тя разказва за това как в действителност се запознава с героинята на книгата си Стела, чийто разказ за детството е в основата на „Захарното дете“. Преводът е дело на Здравка Петрова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна