Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за студенти под мотото “Иди, учи и се върни“

Снимка: БГНЕС

Под мотото „Иди, учи и се върни“ организацията „Тук – Там“ на българи, завършили в чужбина, които са се върнали да се реализират в България, прави конкурс за студенти, които могат да получат финансиране за тяхната магистратура в чужбина, с условието да се върнат след това в България.

Това ще бъде четвърто издание, до този момент имаме 11 стипендии. Някои от стипендиантите вече се върнаха, други все още учат и очакваме и тяхното завръщане, каза пред БНР проектният ръководител на фонда „Иди, учи и се върни“ Юлия Димитрова.

Никой от стипендиантите до момента не е нарушил условието за връщане:

„Всички се възползват от възможността да учат, а някои от тях се възползват от възможността да изкарат стаж там“, посочи Димитрова.

Средства за финансиране се намират „благодарение на хора от нашата мрежа“.

„Повечето от тях вече са имали възможността точно със стипендия да отидат да учат в чужбина и оценяват какво е да имаш тази възможност, или да я нямаш, искат да върнат жеста на следващото поколение. Организираме всяка година дарителска кампания, тази година беше между март и април, и успяхме да съберем отново сумата от 30 хил. лева, което е достатъчно за 3 стипендии, които планираме да дадем сега“, разказа Димитрова.

Може да кандидатства „всеки, който в момента обмисля да запише магистратура в чужбина, тъй като нямаме ограничение за коя държава и коя специалност и кой университет. За нас е важно кандидатът да се е ориентирал, може вече да има условен прием, да е приет, а може и да го очаква…“

Интервюто на Ирина Недева с Юлия Димитрова може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!