Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за полския „Форт Тръмп“ се оказва неуспешна

Анджей Дуда с Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша и САЩ са близо до сделка за увеличено американско военно присъствие в централноевропейската страна, включително повече персонал и инфраструктура, преди визитата на президента Анджей Дуда във Вашингтон през юни, предаде Ройтерс.

Но остават разногласия по въпроса кой ще плати за ново съоръжение, както и затова колко дълго ще трае американския ангажимент.

Полски и американски официални лица се надяват, че сделката, предложена от Варшава през септември, ще бъде одобрена от Дуда и американския му колега Доналд Тръмп при посещението.

Споразумението би засилило трансатлантическите усилия за възпиране на Русия – приоритет на Запада, който оказва все по-голям натиск над Москва заради анексирането на Крим от източния полски съсед Украйна.

След месеци на преговори на по-ниско ниво запознати заявиха, че споразумението няма да наподобява първоначалното искане на Дуда за постоянна американска база, която да се казва „Форт Тръмп“.

„Няма „Форт Тръмп“, заяви представител на американските власти при условия за анонимност.

Други източници обясниха, че Вашингтон и Варшава са близо до сделка за увеличаване на непостоянното присъствие на американски военнослужещи в страната с 1000-1500 бойци. За момента те се около 4500 и са разположени на ротационен принцип в рамките на НАТО.

Вместо нова американска база САЩ ще модернизират или създадат нови обекти в съществуващи полски бази, заявиха американски и полски източници.

Не се очаква и строеж на писта за американски безпилотни летателни апарати. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна