Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Тази газова връзка може да доведе до по-ниски цени на енергията в България

Снимка: БГНЕС

Тази газова връзка е много важна поради търсената диверсификация на българския пазар. На практика в момента сме изцяло зависими от руския газ. Изграждането на тази връзка с Гърция на практика означава, че вече на българския пазар ще има значителен директен внос на газ с различен източник и съответно можем да се надяваме, че в дългосрочен план и това ще ни даде повече гъвкавост в преговорите с "Газпром", а това да доведе до по-ниски цени на енергията в България.  Това заяви пред БНР енергийният експерт Георги Вулджев.

За предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" Вуджев прогнозира, че най-вероятно този проект ще стартира чак през 2021 година. Този проект се обсъжда на практика от 10 години. Цялото трасе е 183 км от Стара Загора до Комотини. Самата стойност на проекта е около 300 млн. евро, като има доста финансиране от европейските институции, частта на българското правителство е около 100 млн. евро. Има средства от Европейската банка за развитие - 30 млн евро, има допълнително съфинансиране по европейски програми. 

Имаше известни оплаквания от някои от участниците в конкурса - някои компании ще подадат жалби, че печелившият е бил предопределен, но все още не са предприети никакви действия. По правило само петима кандидати могат да продължат към втората фаза на подаване на офертите.

"Идеята е чрез тази диверсификация да има истинска ценова конкуренция на енергийния пазар", подчерта експертът.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени