Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски съд постанови, че компанията Qualcomm нарушава антимонополното законодателство

Срив на акциите на Qualcomm с близо 10% при старта на търговията на Уолстрийт

Компанията Qualcomm Inc. незаконно е потискала конкуренцията на пазара за микрочипове за мобилни телефони и е използвала господстващото си положение за да изисква прекомерни лицензионни такси, постанови американски федерален съда в решение, което може да оспори не само бизнес модела на технологичната компания, но и да разклати цялата индустрия за производство на смартфоните, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Решението на американския окръжен съдия Луси Кох в Сан Хосе, публикувано късно вечерта във вторник, беше в резултат на подадена от Федералната търговска комисия антимонополна жалба срещу Qualcomm през януари 2017-а година. Самото решение идва само месец, след като Qualcomm успя да уреди подобен съдебен иск, подаден от Apple Inc., сългасявайки се да продължи да плаща лицензионни такси.

Съдия Кох установи, че Qualcomm нарушава антитръстовото законодателство като налага неоснователно високи възнаграждения за своите патенти и по този начин премахва конкуренцията. Съдията също така оспори практиката да се събират милиарди долари като се начисляват такси върху процент от цената на всеки продаден смартфон.

Решението на американския съд причини агресивни продажби на акциите на Qualcomm в началото на днешната търговия на Уолстрийт, което доведе до тяхно поевтиняване с над 9 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени