Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: В Европа ще има промяна на статуквото

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей отхвърли всички спекулации, че ще се откаже от последен отчаян опит да постигне съгласие с Камарата на общините за споразумението с Европейския съюз за Брекзит. 

Мей заяви днес в парламента, че през първата седмица на юни ще предложи за четвърти път на депутатите да ратифицират текста чрез приемане на закон за напускането, в който ще бъдат предвидени 10 стимула, с които тя се надява да привлече на своя страна скептиците от собствената си Консервативна партия и лейбъристката опозиция. Въпросните стимули включват временен митнически съюз с Европа и втори референдум - за споразумението за Брекзит. Мей заяви, че ще публикува текста на проектозакона в петък - ден след провеждащите се утре във Великобритания избори за Европарламент.

Последните социологически данни преди утрешните избори за Европарламента сочат победа на новата Брекзит партия на Найджъл Фарадж с 37 процента от гласовете. Втори, далеч назад - с около 19 процента, се очаква да са либералдемократите, които зоват всички, които са против Брекзит, да гласуват за тях. Лейбъристката партия е чак трета – с едва 13 процента, като Зелената партия е едва един пункт след тях. Управляващите консерватори са пети със 7 процента.

Коментар на ситуацията преди евроизборите във Великобритания и в Австрия направи пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. За предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" той заяви:

"Новите предложения на Мей са опит да се привлекат депутати от всички посоки. Резултатът се очаква да бъде обратен на очакваното. Предложенията на Мей съдържат полуобещания и полуугрози към крайните консерватори, че може изобщо да няма напускане на ЕС и да няма Брекзит. Най-много коментари, естествено, предизвика темата за евентуален втори референдум". 

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени