Eмисия новини
от 00.00 часа

Церемония по полагане на венец на паметника на Уилям Гладстон в Лондон

Българското посолство в Лондон организира церемония по полагане на венец в чест на британския министър-председател Уилям Гладстон, останал в историята като ревностен защитник на българската кауза след Априлското въстание.

Новият български посланик в Лондон Марин Райков, който бе домакин на събитието, изтъкна изключителните заслуги на Уилям Гладстон кланетата по време на Априлското въстание да станат достояние на света, както и за възстановяването на българската държавност. Издадената от Гладстон през 1876 година брошура „Българските ужаси и Източният въпрос“ има широк отзвук на Запад. Посланик Райков допълни, че делото на Гладстон е пряко свързано със 140-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Великобритания, която се отбелязва през настоящата година.

На събитието в Лондон присъстваха дипломати, британски приятели на България и българи, живеещи във Великобритания. Венец пред паметника на Уилям Гладстон бе положен и от общинския съветник Луиз Хайъмс, която е заместник-кмет на община Уестминстър. На събитието присъства също Питър Франсис, директор на Гладстоновата библиотека.   


Галерия

Още от