Eмисия новини
от 00.00 часа

САЩ планират да пратят войски в Близкия изток срещу потенциални ирански заплахи

Снимка: / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски официални лица, цитирани от АП, са заявили, че Пентагонът ще представи пред Белия дом план за изпращане на войски в Близкия изток за отбрана от потенциални ирански заплахи.

Планът, който се очаква да бъде представен днес, предвижда изпращането на до 10 000 допълнителни американски военни. Според официалните лица, пожелали анонимност, все още не е ясно дали президентът Доналд Тръмп ще подкрепи подобен континент.

По информация на източниците, военните биха изпълнявали отбранителна функция. Възможно е изпращане и на допълнителни кораби в региона.

Потенциалната мярка може да влезе в сила в момент, в който се наблюдава ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон.

Във вторник в Конгреса при затворени врата високопоставени лица от администрацията на Тръмп представиха пред законодателите данни, които според тях показват, че Иран може да представлява заплаха за американските военни и дипломати в Близкия изток.

След изслушването стана ясно, че сред законодателите има ярък контраст в нагласите по темата.

Републиканецът Линдзи Греъм заяви, че информацията води към „нови“, „правдоподобни“ и „променящи играта“ заплахи.

От своя страна някои демократи бяха категорични, че данните, с които са се запознали не показват по-висока степен на опасност от Иран в сравнение с преди.

„Вярвам, че информацията от разузнаването е интерпретирана погрешно от държавния секретар Помпейо и от съветника по сигурността Джон Болтън, както и от други, които искат да влезем във война с Иран като повторение на това, което се случи в Ирак“, заяви демократът Рубен Гайего. 

От редиците на демократите също се чуха обвинения, че администрацията би дала зелена светлина за нападение и при най-малката провокация от Иран.

Иранските въоръжени сили напълно контролират акваторията на Персийския залив северно от Ормузкия проток, каза командир на иранските революционни гвардейци. Той има предвид тази част от Залива, през която минава една пета от глобално консумирания петрол. Командирът Али Фадави предупреди, че движенията на американските кораби в региона внимателно се следят и иранските сили са готови да отразят всяка военна провокация.

Още от
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

Калифорния забрани частните затвори

публикувано на 12.10.19 в 13:07