Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славия (Прага) направи дубъл след 77 години

Славия (Прага) спечели и Купата на Чехия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Славия (Прага) спечели Купата на Чехия по футбол, като на финала победи Баник (Острава) с 2:0.

Головете за Славия вкараха Томаш Соучек в 37-ата минута от дузпа и Лукаш Масопуст в 78-ата. По този начин шампионите от Прага регистрираха дубъл в страната, който е първи за тях след разделянето на Чехословакия, тъй като за последно са го постигали преди 77 години.

Славия доминираше в петия си финал за трофея на независима Чехия, като преди това са триумфирали през 1997-а, 1999-а, 2002-а и 2018-а година. Баник, който остава на 6-о място в крайното класиране и няма да играе в Лига Европа, губи мача за трофея за трети път при четири участия. Единствената им победа е през 2005 година с успех над Словачко.

Успехът на Славия донесе радост и за отбора на Яблонец, който завърши на 4-а позиция в първенството, защото това им осигурява участие в квалификациите за Лига Европа. Според коефицента на УЕФА обаче, ако Арсенал спечели Лига Европа тази година, то Спарта (Прага)- на 3-о място в първенството, попада директно в групите на Лига Европа, тъй като коефицентът на артилеристите се маха заради влизането им в Шампионската лига.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна