Eмисия новини
от 05.00 часа

България от захар - древна и млада

Изложба от захарни творения пресъздава българската история, бит и култура

Сладките творби се представят в навечерието на 24 май

6
Снимка: Велина Махлебашиева

Изложба на захарни творения, които пресъздават българската история, култура и бит привлича вниманието на габровци и гостите на града. Сладките си произведения показват 15 декоратори на торти от различни краища на страната, както и българки, които живеят в чужбина.

Изложбата "Моята България - древна и млада" се организира за трета поредна година, но за пръв път в Габрово. Тя пресъздава родната ни история и култура и неслучайно се прави в навечерието на 24 май. 

Идеята е на известния шеф декоратор Мария Владимирова – Озтюрк, която живее в Истанбул, но е родом от Габрово. Тя увлича в заниманието дами от цялата страна, а в родния ѝ град вече има сформирана общност и сладкарските изложби стават традиция.

Българският лъв и розата, женската красота, накитът от времето на Възраждането – сокай, който придавал на нашенката царствен вид, други български символи и знакови за историческата ни памет обекти са пресъздали от фондан майсторките на торти. Всички те са дами с различни професии. 

Една от тях е Диана Петракиева от Габрово, която грабна наградата за най-луд декоратор. За дамите, които споделят радостта от хобито си, най-луд е захваналият се с най-сложния проект, с най-много трудни за изпълнение детайли. 

Носителката на титлата участва в „Сладката България“ с храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипченски манастир, паметник на културата от национално значение, включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Със захарен фондан в различни цветове - златно за кубетата, Диана Петракиева в продължение на месец и повече работи всяка вечер. Тогава е свободното ѝ време, тъй като дните ѝ преминават в съдебната зала. Тя е съдия и споделя, че чрез хобито си намира баланс.

Съдийката с умели ръце се занимава с тортена декорация през последните 7 години. Направила е стотици торти, с които е подсладила празниците на близки и приятели.

Произведенията на майсторките - декораторки, които ухаят вкусно, но са само за гледане, остават в Габрово до 11 юни.

Още за това как изглежда България от захар слушайте и в звуковия файл. 


Галерия

Още от