Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световното първенство по футбол в Катар ще бъде с 32 отбора

Джани Инфантино (вдясно) по време на откриването на първия готов стадион за Мондиала в Катар.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще се проведе с 32 отбора, а не с 48, обявиха от Международната футболна федерация (ФИФА). Президентът на федерацията Джани Инфантино излезе с предложение за увеличаване броя на участниците, но от ФИФА излязоха с официално изявление:

„След обстоятелствен и подробен консултативен процес, включващ всички важни и налични собственици, се стигна до заключението, че при настоящите обстоятелства подобна идея не може да бъде осъществена“, пише в съобщението на централата.

Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора. ФИФА и Катар разгледаха и казуса, при който държавата от Персийския залив може да приеме най-големия международен форум самостоятелно с 48 отбора, променяйки поставените критерии за спортни съоръжения.

„След подробен анализ по този въпрос, се стигна до заключение, че поради напредналата фаза на подготовка и нужда от детайлна оценка на евентуалното логистично влияние на страната-домакин, ще има нужда от повече време и решение не бе взето преди крайния срок през юни“, се казва в официалното изявление на ФИФА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!