Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провокиращи гледни точки на тема „Въглерод“

Продължава изложбата „С“ („Въглерод“) в столичната галерия „Червената точка“

БНР Новини
Слав Недев и творбата му „Зачатие“
Снимка: Ася Чанева

В галерията „Червената точка“ в София до 3 юни можете да разгледате изложбата „С“ или иначе казано „Въглерод“. Тя събра творби на 11 автори, различни по стил и техника.

Въглеродът е в основата на живота. Всички живи организми са изградени от молекули, съдържащи въглерод. Единствено въглеродът може да се свързва с други въглеродни атоми и да образува дълги въглеродни вериги и пръстени. Без това негово свойство молекулата на ДНК би била невъзможна. Освен това повечето въглеродни молекули са стабилни (не се саморазпадат), но в същото време могат да влизат в нови съединения.

Вероятно тази комплексност и гъвкавост на въглерода са предпоставка и възможност за комплексността и гъвкавостта на живота въобще.
Въглеродът е широко разпространен в земната кора, най-вече във варовиците, доломитите и като въглероден диоксид, но също и в находища на каменни въглища, торф и нефт. Във Вселената е четвъртият най-разпространен (като маса) елемент, след водорода, хелия и кислорода.

В изложбата „С (въглерод)“ можете да разгледате творбите на Аксиния Пейчева, Алла Георгиева, Генади Гатев, Мария Налбантова, Моника Найденова, Павлин Радевски, Радослав Мъглов, RASSIM®, Рафаил Георгиев-Рафо, Стефан Петрунов . Куратор на изложбата е Слав Недев, който представя и две свои творби, вдъхновени от въглерода.

Повече за идеята и целите на изложбата можете да научите от интервюто на със Слав Недев в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени