Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници, затвори и кораби заявяват секции в ЦИК до края на работния ден

Спират видеонаблюдението по време на вота

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) напомня, че днес до 17.00 часа изтича срокът, в който ръководителите на лечебни заведения, на домове за стари хора, на затворите и капитаните на плавателни съдове под българско знаме следва да образуват избирателни секции в ръководените от тях институции. Това става при наличие на не по-малко от 10 избиратели.

Информацията за образуваните секции и изготвените избирателни списъци незабавно се изпраща на съответната Районна избирателна комисия.

От ЦИК уведомяват районните избирателни комисии и кметовете на общини, че незабавно на интернет страниците на комисиите и на общините и чрез средствата за масово осведомяване следва да се оповестят мерките, позволяващи на избирателите с увредено зрение и затруднения в придвижването да упражнят правото си на глас в съответната избирателна секция.

ЦИК съобщи още, че в деня на изборите на територията на цялата страна от 7.00  до 20.00 часа, а там където гласуването продължава и след това, но не по-късно от 21.00 часа, ще бъде преустановено видеонаблюдението в помещенията, където работят секционните комисии. ЦИК реши камерите да бъдат изключени, ще се закрият и техните обективи. Контрол по решението ще осъществяват районните избирателни комисии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна