Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чудовището“ на Владимир Зарев тръгва на срещи с читатели

БНР Новини
1
Валентина Михайлова и Владимир Зарев в студиото на „Артефир“
Снимка: Василена Мирчева

Най-новата творба на писателя, наречен от критиката „Патриарх на съвременния български роман“, вече получи първите оценки от читатели на представянето в София. Малко е да се каже, че отзивите са възторжени. Сравненията с Достоевски и Димитър Шишманов, с най-високите образци в европейската и световна литература дойдоха от авторитетни имена в литературните среди. Самият автор пожела щастлива съдба за книгата си и трогна публиката с признанието, че има „видения“ за още два романа, но нищо чудно този да се окаже последният.

„Кому е нужен този роман за старостта, мисля си объркан, този неуверен и най-вероятно изпълнен с болка и жлъч роман? На хората? На кои хора? На учените и просветените, на артистичните, на чувствителните и безпомощните, на встрастените?... А може би този роман е моята изповед и признание, следователно е нужен на мен, на моята печална неосъщественост, на горчивото ми поражение? Или на една някак комична, разбила цялата ми човешка опитност, жестока и несвършваща любов?“ (Из „Чудовището“)

Каквито и въпроси да си задава читателят преди, по време и след прочитане на романа, той получава отговор на всичките. Писателят не го оставя да си избира от безброй намеци, а предлага ясна и конкретна мисъл, заедно с основанията, трупани и премисляни през годините.
„Романът не е биографичен, въпреки че включва много лични преживявания - уточнява Владимир Зарев - той е биографичен за цялото мое поколение.“

Чуйте в звуковия файл още от разговора с Владимир Зарев в студиото на „Артефир“, както и къде в страната предстоят срещи с читатели 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна