Eмисия новини
от 22.00 часа

Детето с проблеми в гръбначния стълб ще се лекува в Германия

Пациентска организация иска болните деца да не чакат с часове по летищата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Решен е проблемът с лечението на детето, на което не беше издаден задължителният формуляр за лечение извън България. Малкият пациент е бил одобрен за лечение още преди Фондът за лечение в чужбина да премине към Здравната каса.

Детето е с проблеми на гръбначния стълб и се лекува в Германия. Направена му е една операция на крака и предстои втора, за която Касата вече е издала необходимия формуляр. Това съобщи за „Хоризонт“ Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“.

Георгиева наблюдава още един случай - на дете от Варна, което трябва да замине за поредна операция и процедури в Швейцария, но има проблеми с логистиката и самолетните билети. Касата осигурява пътуване с дълъг престой между прекачванията, което е недопустимо за болно дете, смята Пенка Георгиева. Тя ще настоява здравното министерство и Касата да изискат от авиокомпанията, избрана да организира пътуванията на болните деца, да осигурява възможно най-добрите условия за пътуване, без да се налага те да стоят с часове по летищата в очакване на полетите си.

Още от

Връчват наградите Лекар на годината

публикувано на 17.10.19 в 08:18