Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес климата в Германия през май до 5-годишно дъно

През май бизнес нагласите в Германия се влошиха рязко за втори пореден месец в резултат на доста слаба оценка за текущите бизнес условия, показва последно проучване на немския икономически институт Ifo. Това сякаш предполага, че водещата европейска икономика отново започва да губи скорост през второто тримесечие след изненадващо добрия растеж в началото на годината и след като през втората половина на предходната година тя успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през май до 5-годишно дъно от 97,9 пункта спрямо 99,2 пункта през април и очаквания за доста по-сдържано понижение до 99,1 пункта.

Продължаващото за втори пореден месец понижение на Ifo индекса се дължи в най-голяма степен на значително влошаване на оценката за настоящите бизнес условия в страната и на рязко отслабване на бизнес нагласите в сферата на услугите, както и на поредно понижаване на нагласите в промишлеността.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се срина до 100,6 пункта от 103,4 пункта месец по-рано (при прогноза за индекс на ниво от 103,5 пункта), докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца стабилизира на априлското ниво от 95,3 пункта (при очаквания за понижение до 95,0 пункта).

"Все още липсва импулс за германската икономика", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че основна причина за общата слабост на бизнес климата е спадът в оценката на мениджърите за текущите условия за бизнес.

"Важно е да се отбележи, че в сектора на услугите бизнес климатът понесе значителен удар", отбеляза Фюст, след като Ifo индексът, измерваща текущите нагласи в сферата на услугите отчете през май най-значим месечен спад от април 2013-а година насам.

Бизнес климата в промишлеността също продължава да се влошава, но очакванията на мениджърите в този важен за германската икономика сектор се подобриха през май за пръв път от септември 2018-а година.

В строителството бизнес климатът пък се подобри за трети пореден месец. "Строителният бум продължава", отчете президентът на Ifo института.

По-рано днес немската статистика Destatis потвърди, че германската икономика е нараснала през първото тримесечие с 0,4% спрямо стагнацията през последните три месеца на 2018-а година.

Частното потребление в Германия нарасна в началото на годината с 1,2%, докато държавните разходи се свиха с 0,3%, а дълготрайните бизнес инвестиции се повишиха с 1,1%. В същото време износът нарасна изненадващо силно с 1,0%, докато вносът се увеличи с 0,7 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна