Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Ангелова: Съдебната система задава контекста на политическото и на икономическото действие

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Нито един от ключовите политически субекти не успява да спечели доверието на гражданите по отношение на всички аспекти на правораздавателната и на правоохранителната система. Виждаме в поредицата от скандали проявлението на това, че има силна пропускливост и несистематичност в работата на една недобре функционираща правоохранителна система. И това ясно се усеща от гражданите“. Това коментира пред БНР социологът Радостина Ангелова.

„Тази кампанийност, че определени типове правонарушения се преследват само когато те станат видим в медиите и когато положението ескалира до степен, до която те не могат да бъдат подминавани, е сериозен проблем, който се отразява в оценките на гражданите. Около 60% смятат, че заради политически или икономически интереси съдебната система не работи систематично“, допълни Ангелова в предаването „Преди всички“.

Радостина Ангелова подчерта, че „съдебната система е всичко онова, което задава контекста и на политическото, и на икономическото действие и регулира обществената система“.

„Ако имаме магистрати със силни морални и етични принципи и с ясни критерии за професионалното си бъдеще, то за всеки един магистрат би било страшно да се поддаде на какъвто и да било натиск и да бъде в зависимост. Ние обаче нямаме силни професионални вътрешни системи, които действително да показват неприемливите ситуации. Затова минаваме от скандал в скандал“.

Интервюто с Радостина Ангелова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени