Eмисия новини
от 12.00 часа

Доц. Евгений Кандиларов: Американските санкции срещу „Хуавей“ ще имат обратен ефект

Снимка: БТА

Поредният епизод в търговската война между САЩ и Китай са санкциите срещу телекомуникационния гигант „Хуавей“. Пред БНР доц. Евгений Кандиларов заяви, че е трудно да се прогнозира евентуална ескалация на търговския конфликт, тъй като и действията на американския президент Доналд Тръмп са трудно прогнозируеми.

„Има здрава икономическа логика, която ще започне да дава своите ефекти. За мен това, което върви, в крайна сметка ще произведе обратен ефект за американския бизнес, защото реципрочните мерки, които Китай започна да прилага ще доведат до доста сериозни загуби за редица американски производители“, каза доц. Кандиларов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него конкурентът „Епъл“ ще претърпи сериозни загуби, ако тяхната продукция бъде изместена от тази на „Хуавей“ на азиатския пазар.

„Когато говорим за обвинения в шпионаж, каквито се отправят към „Хуавей“, те трябва да бъдат подкрепени с много сериозни доказателства, които често пъти не са достояние за публиката. Така че е трудно да се коментира дали тези обвинения са основателни“, отбеляза Кандиларов. И допълни, че при всички положения има доста публикации, които ни карат да се замислим защо всичко това се случва именно сега – когато „Хуавей“ излиза на водещи позиции в световен мащаб и се превръща в една от най-мощните компании производители на високотехнологични продукти.

„Смекчаването на американските санкции срещу „Хуавей“ е част от играта на шантаж“, коментира доц. Кандиларов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от