Eмисия новини
от 01.00 часа

Плахо подобряване на бизнес активност в еврозоната въпреки поредно свиване на германската промишленост

Общата бизнес активността в еврозоната се ускори слабо през май, въпреки че експанзията в сферата на услугите се забави до 4-месечно дъно, а промишлената активност продължи да се свива с оглед на нейно поредно солидно влошаване в Германия, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се повиши през май до 51,6 пункта от 51,5 пункта месец по-рано и очакванията на финансовите пазари за подобрение до 51,7 пункта. Въпреки това подобрение бизнес активността в частния сектор на еврозоната остава в едно от най-слабите си нива на експанзия от пет години насам.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор, се понижи до 47,7 пункта от 47,9 пункта през април, доближавайки отново 7-годишно дъно от 47,5 пункта, достигнато през март ( (най-ниско ниво от април 2013-а година) и при осреднена прогноза за подобрение до 48,1 пункта. По този начин индексът остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за четвърти пореден месец, което е ясен знак за запазване на тенденцията на свиване на активността в промишлената сфера.

В същото време аналогичният индекс за сферата на услугите се понижи през май до 52,5 пункта от 52,8 пункта месец по-рано и очаквания за подобрение до 53,0 пункта.

"Слабият промишлен PMI индекса предполага, че производственият сектор ще отнеме между 0,1% и 0,2% от растежа на европейската икономика, който понастоящем се подкрепя от намиращата се в затруднение бизнес активност и в сферата на услугите", отбеляза Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в компанията IHS Markit.

Според него новият експортен бизнес (новите експортно поръчки, които включват и търговията между страните-членки в блока) сред фирмите в сектора на услуги, беше засегнат от по-слабия глобален растеж, от търговските напрежения и от несигурността около процеса на Брекзит. Подиндексът, отчитащ новите поръчки, се понижи през май до 48,1 пункта от 48,7 пункта през април, отчитайки една от най-слабите стойности, откакто агенция IHS Markit разполага с този тип данни от края на 2014-а година.

Индексът, оценяващ общите бизнес нагласи в еврозоната за следващите месеци, се понижи през май до 58,8 пункта от 60,4 пункта, като това е най-слабото ниво на оптимизъм от октомври 2014-а година.

Проучванията на IHS Markit за април и май предполагат, че икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 0,2% през второто тримесечие след изненадващо добра експанзия от 0,4% в началото на годината.

Малко по-рано днес агенция Markit представи и резултати от аналогични бизнес проучвания за двете водещи икономики в еврозоната - Германия и Франция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през май до 52,4 пункта от 52,2 пункта през април и при очаквания за индекс на ниво от 52,0 пункта.

Промишленият PMI индекс обаче се понижи изненадващо до 44,3 пункта от 44,4 пункта, задържайки недалеч от неговото многогодишно мартенско дъно на ниво от 44,1 пункта (най-ниско ниво от август 2012-а година насам), като това представлява свиване на промишлената активност в Германия за пети пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта).

Активността в германската сфера на услугите продължи да се разширява, но с най-слабо темпо от четири месеца насам, като съответният PMI индекс се понижи през май до 55,0 пункта от 55,7 пункта през април.

На другия полюс са резултати от бизнес проучването за Франция, където общ PMI индекс нарасна през май до 6-месечен връх от 51,3 пункта спрямо 50,1 пункта през предходния месец и очаквания за индекс на ниво от 50,3 пункта. За разлика от Германия, промишлената и активността в сферата на услугите във Франция се подобриха съответно до 50,6 от 5,0 и до 51,7 от 50,5 пункта месец по-рано.


Още от