Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скритите проблеми на българското училище в навечерието на 24 май

Един от скритите проблеми, които усеща днес българското училище, е раздялата на децата от родителите им, заминали да търсят работа и сигурност в чужбина. Съвременното гурбетчийство кара децата да се чувстват изоставени, макар и живеещи със своите баби и дядовци. Половината от зрелостниците на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ - бивша Солунска, споделят вълнението и кадрите от завършването си със своите родители по телефона. За този проблем и за предстоящия празник на 140-годишното училище в Благоевград ни разказва кореспондентката в града Кети Тренчева.

Денят на буквите и просвещението, който е и празник на Благоевград започва в двора на гимназията, чиято история е летопис на освободителното движение на българите от Македония и Одринска Тракия. Около паметника на светите братя от Солун се събират всички живи възпитаници на гимназията, за да си спомнят миналото и да видят лицето на настоящето.

Това е единственото училище в региона, което подготвя бъдещи литератори, историци, музиканти и художници. С част от абитуриентите споделяме вълнения и разочарования. Изненадва ме факта, че един от тях е избрал своята бъдеща професия - учител: „Като цяло колективът на гимназията е много добър. Много неща ми даде гимназията“, разказва един от завършващите ученици.

Макар че днешните възпитаници на гимназията имат своите претенции за по- интересен учебен процес и за по- адекватни знания, всички говорят с респект и уважение за историята на училището, изминало тежкия път от Солун-Струмица-Петрич-Горна Джумая. Днес единственото нещо, което напомня за първите години на българската мъжка гимназия в Солун е паметна плоча на мястото, където тя е била. Миналото и настоящето се преплитат и в разговора ми с директора на училището Марин Митов: „Много са имената, които са свързани с нашето училище и с нашата история като започнем от Кузман Шапкарев, който е подел идеята да се създаде училище, като целта е била да се подготвят учители за децата в Македония, Гоце Делчев, Даме Груев, Сарафов, Величков, Андрей Ляпчев“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени