Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първото тримесечие на 2019 г. Русия е най-големият купувач на злато в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През първото тримесечие на 2019 г. Русия се е превърнала в най-големия купувач на злато в света. Централната банка на страна се е сдобила с над 55 тона от ценния метал, увеличавайки запасите до 2168 тона, съобщава ТАСС, като цитира данни на Световния съвет по златото.

Русия започна усилено да инвестира в злато още през 2014 г., когато бяха въведени първите западни санкции срещу нея заради Украйна. Миналата година са закупени повече от 270 тона или близо половината от количеството, придобито от централните банки по света.

В началото на този месец златните резерви на Русия са на стойност 90 млрд. долара. Специалистите обясняват тенденцията с опасенията от забавяне на световната икономика на фона на ожесточената търговска война между Съединените щати и Китай.

Златото е защитен и предпочитан от руснаците актив и заради постоянната заплаха от нови американски санкции.

„Златото е уникално с това, че притежава функцията на платежно средство и може да се използва при ограничения на плащанията в една или друга валута. Купувайки злато регулаторите диверсифицират държавните резерви и намаляват зависимостта на националните икономики от непостоянството на пазарите“, обяснява финансовият анализатор Сергей Дайнека.

Освен злато руската централна банка купува китайски юани и евро и намалява доларовите си активи и инвестициите в американски държавен дълг. В момента Русия e на пето място в света по златни резерви след Съединените щати, Германия, Италия и Франция. Дори и руснаците да купуват по 270 тона злато годишно, колкото през 2018 г., за достигането на запасите на американците ще са им необходими 20 години, изчисляват специалистите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна