Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо: Китай представлява риск за националната сигурност на САЩ

Иран е реална, а не "прекално хиперболизирана" заплаха

Майк Помпейо, Държавен секретар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви пред телевизия CNBC в четвъртък, че Китай представлява заплаха за американската национална сигурност, факт, който дълго време беше игнориран от предишни президенти и от двете основни партии.

Помпейо подчерта, че първият и най-важният аспект на заплахата за националната сигурност от страна на Пекин са дълбоките връзки на китайските технологични компании с управляващата Комунистическа партия в страната. Водещият дипломат на Вашингтон оспори забележките на главния изпълнителен директор на компанията на "Хуавей" по въпросите на шпионажа и предупреди, че чрез предоставяне на лична информация на китайските технологични компании, всъщност тези данни са предоставят в ръцете на китайската комунистическа партия.

Той прогнозира, че повече американски компании ще последват подхода на "Гугъл" за намаляване на връзките с азиатския технологичен гигант в съответствие с предложенията на Държавния департамент.

Майк Помпейо добави, че друг въпрос в отношенията между САЩ и Китай, често подчертаван от президента Доналд Тръмп, е необходимостта от установяване на реципрочни търговски връзки.

Държавният секретар обаче заяви, че двете страни ще продължат да напредват в търговските преговори и посочи, че постигането на търговска сделка ще бъде от полза за целия свят.

В същото интервю за CNBC Майк Помпейо подчерта, че кризата с Иран не е "прекалено хиперболизирана" и че цялото правителство на САЩ, включително Конгресът, са на същата позиция, когато става въпрос за възможни решения на ситуацията.

Той посочи, че президентът Доналд Тръмп е готов, когато Техеран реши, че иска да преговаря по въпроса, потвърждавайки, че "Съвместният цялостен план за действие" (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка, в крайна сметка се е провалил.

Помпейо подчерта, че Вашингтон е на "висока степен на тревога", когато става въпрос за развитията около Иран и че се работи за добро подсигуряване на снабдяването на петролния пазар, което ще отрази в по-ниски цени на петрола.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени