Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на бизнес активността в САЩ с оглед на търговското напрежение с Китай

Общата бизнес активност в частния сектор на САЩ се забави през май до 36-месечно дъно в резултат на рязко отслабване както на активността в промишлената, така и в сферата на услугите на фона на ескалиращото търговско напрежение с Kитай и в резултат на по-малко търсене от страна на клиентите, показват предварителните резултати от проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор на водещата световна икономика, се срина през май до 116-месечно дъно (9-годишно дъно) от 50,6 пункта спрямо 62,6 пункта през април. В същото време PMI индексът в сферата на услугите се понижи рязко до 39-месечно дъно от 50,9 пункта спрямо априлско ниво от 53,0 пункта.

Това доведе до влошаване и на индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в САЩ, до 36-месечно дъно от 50,9 пункта спрямо 53,0 пункта през април, достигайки най-ниско ниво от преди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Влошаването в промишления и в сектора на услугите се дължи на по-слабото търсене и на по-ниските нови поръчки.

"Растежът на бизнес активността се забави рязко през май, тъй като тревогите около търговската война и повишената несигурност нанесоха допълнителен удар върху новите поръчки и бизнес доверието", отбеляза Крис Уилямсън - главен икономист на агенция IHS Markit.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна