Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция за оставката на Зеленски събра над 25 000 подписа

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Онлайн петиция за оставка на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски събра повече от 25 000 подписа, което задължава държавния глава да я разгледа, предаде ТАСС.

Авторите на петицията смятат, че получените по време на балотажа 73% от Зеленски, не отразяват волята на украинските избиратели, тъй като вотът  на практика е бил протестен. На сайта на президента може да се види и втора петиция, която призовава той да се оттегли от власт, ако в рамките на шест месеца не изпълни поетите обещания. Към момента тази жалба е подкрепена от близо 5 000 души.

Междувременно Върховният съд на Украйна регистрира днес и иск срещу разпускането на Върховната рада, обявено с указ на Зеленски при встъпването му в длъжност в понеделник.

Днес новият украински лидер изключи възможността за водене на преговори с Русия, съобщиха медиите в Киев. В свое изказване той на няколко пъти спомена Русия като страна, която изпреварва Украйна по всички показатели, но я нарече „агресор“.

Малко след това председателката на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко посочи, че Русия е заинтересована от нормализиране на отношенията с Украйна и нейния народ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени