Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на Уолстрийт на фона на страхове от технологична "студена война" САЩ-Китай

Основните фондови индекси се понижават с над 1% в началото на търговията на Уолстрийт в четвъртък с оглед на агресивни продажби на акциите на технологичните компании, тъй като инвеститорите се опасяват, че търговските спорове между САЩ и Китай могат да прераснат в технологична "студена война".

Въпреки че администрацията на Доналд Тръмп временно облекчи ограниченията, наложени върху водещият китайския производител на телекомуникационни съоръжения - "Хуавей" (Huawei), напрежението отново ескалира, след информации, че САЩ обмислят аналогични санкции и спрямо китайската компания за видеонаблюдение Hikvision.

Напрежението се подсилва допълнително и от днешни коментари на говорителя на китайското министерство на търговията Гао Фън и на американския държавен секретар Майк Помпейо.

Инвеститорите се притесняват, че двустранните високи мита и другите ответни действия на двете най-големи световни икономики ще ограничат световния растеж и ще нанесат особено силен удар върху иначе силно растящия технологичен сектор.

Индексът DJIA се понижава с около 300 пункта (спад с 1,16%), широкият индекс S&P500 - с 1,08%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,3%, след като в сряда те приключиха на негативна територия, макар и с по-скромни понижения между 0,3% и 0,5%.

Доста слабото бизнес проучване на агенция IHS Markit за САЩ също допринася за негативните инвеститорски нагласи и сякаш потвърждава опасенията за забавяне на икономическия растеж в резултат на търговската война с Китай.

Най-силно поевтиняват акциите на технологичните компании и по-специално на тези, които имат солидни експозиции в Китай. Акциите на Apple Inc. се понижават с 1,8%, на IBM - с 2,87%, на Интел - с 1,57% и на Microsoft - с 1,45%.

Целият технологичен сектор, влизащ в широкия индекс S&P500, се понижава с близо 2%, докато индексът Philadelphia Semiconductor в който влизат компаниите, разработаващи полупроводникова техника и по-специално микропорцесори, се срива с около 3%, тъй като именно тези фирми имат и най-солиден бизнес в Китай.

Драматичното поевтиняване на петролните фючърси с между 4,5% и 5,5% към най-ниски нива от началото на април пък допринасят за рязко понижение на акциите на енергийните компании с над 3 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени