Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на 24 май, БАН отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествено събрание и изложба, посветена на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий. Годината е знаменателна за потомците на Солунските братя, защото се навършват 1150-години от успението на Свети Константин-Кирил Филосов.

Честването на 24 май в нашата страна има почти 300-годишна история, припомнят от БАН. Делото на солунските братя оставя следа не само в българската история, но и във възраждането ни като нация, съхранила род, слово и писменост, утвърдила старобългарският език, свещенослужението и религиозните книги.

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски:

"Българският народ е от малкото, ако не единствен, който чества своето образование, наука и култура като национален празник и това е основание за оптимизъм".

Националната вяра, книжовност, духовност и култура съхраняват българското самосъзнание, както в годините на подем, така и в мрачните години на чуждо робство, допълни акад. Ревалски, който призова съвременните политици да следват примера на средновековните български владетели и възрожденци.

"И не само на думи да поставят науката, и образованието, и духовността като цяло като най-важен национален приоритет", отбеляза председателят на БАН.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна