Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева получи уверения в Рим, че Италия ни подкрепя за Шенген

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на италианския Сенат Мария Казелати на срещата им в Рим.
Снимка: Виолета Ашикова

Италия подкрепя членството на България в Шенген и в Еврозоната, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати.

„Запознах г-жа председателката с това, че сме изпълнили абсолютно всички технически параметри, че опазваме европейската граница много успешно и сме получили подкрепа от много страни. Получихме подкрепа и от Италия. Говорихме за европейската финансова рамка, за това каква Европа искаме да имаме – обединена, ориентирана към хората, и да продължи кохезионната политика и общата селскостопанска политика, принципа на субсидиарност“, каза Караянчева.

Увеличаване на италианските инвестиции в България също са били част от темите между председателите на Народното събрание и Горната камара на италианския парламент, допълни още Караянчева:

„Имаме уверението, че в тази посока имаме допирни точки и инвестиции към България ще има. Индустриалните зони, които изграждаме, инфраструктурата към тях и възможността да предложим компетентна работна ръка на нашите италиански инвеститори, се наложи като тема.“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е на тридневно посещение в Италия по случай честванията за 24 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!