Eмисия новини
от 14.00 часа

ЮНЕСКО подкрепя българските проучвания на археологическото наследство в Черно море

България има подкрепата на ЮНЕСКО за продължаване на проучванията на археологическото наследство в Черно море. Това съобщи президентът Румен Радев след разговора си с генералния директор на организацията Одре Азуле, която е на посещение в България.

"Изключително запазени кораби, древни артефакти, и имаме подкрепата на г-жа Азуле да можем да направим така, че тези подводни проучвания да бъдат извършени ефективно, пълномащабно, а следващата стъпка, разбира се, е и подводен туризъм. Всичко това можем и трябва да правим заедно с ЮНЕСКО".

Държавният глава настоя да бъде подкрепен проектът за регионален научен център за млади учени. За целта трябва да бъде подписан меморандум за сътрудничество между страните от региона.

"За един център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион. Силно се надявам, че българското правителство ще подкрепи проекта и той ще бъде подписан, този меморандум, и от българския министър-председател, защото България може и се полага да има водеща роля в този проект, вече имаме начално финансиране".

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН, който да се фокусира върху научни и медицински изследвания и лечение на онкологични заболявания, заяви на срещата генералният директор на ЮНЕСКО, посочват от прессекретариата на държавния глава.

„Не става въпрос само за развитието на наука у нас, говорим за научна свързаност в региона, за възможността наши млади специалисти да работят със световноизвестни учени, за създаването на център, който да предотврати отлива на млади хора от нашия регион и който ще има голям социален ефект“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев регионалният център ще има положителен ефект и в сферата на здравеопазването, като вече е осигурено начално финансиране за неговото изграждане.

„Благодаря, че ме поканихте да присъствам на този важен, богат и светъл празник, който се вписва в духа на ЮНЕСКО. Каква по-добра идея от тази да съм тук на 24 май, за да честваме азбуката, културата, креативността, младите хора. Това е много важен празник за всички българи. Затова за мен е голяма чест да имам удоволствието да го споделя утре с вас“, заяви Одри Азуле.

Галерия

Още от