Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът потвърди, че обмисля да изпрати още войски в Близкия Изток

Патрик Шанахан, изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан потвърди, че Пентагонът обмислят възможността да изпрати още войски в Близкия изток, за да засилят защитата на разположените там американски сили, съобщава Ройтерс.

"Ето над какво разсъждаваме: има ли неща, които можем да направим, за да подобрим защитата на силите в Близкия изток? Това може да включва изпращане на още войски", посочи Шанахан пред журналисти, събрали се пред Министерството на отбраната.

Той обаче отрече съобщенията, че се обсъжда конкретна численост на допълнителните войски.

Напрежението между Техеран и Вашингтон непрекъснато нараства през последните седмици, след като американският президент Доналд Тръмп затегна санкциите, предназначени да премахнат способността на Иран да продава петрол на световните пазари. Администрацията на Тръмп също така предупреди за възможни ирански заговори срещу Америка и нейните съюзници.

По-рано днес Асошиейтед прес съобщи, че Пентагонът ще представи в Белия дом план за изпращане на до 10 000 допълнителни военни в Близкия изток, за да засили отбранителните способности срещу евентуална иранска заплаха.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пък подчерта в интервю за CNBC, че кризата с Иран не е "прекалено хиперболизирана" и че цялото правителство на САЩ, включително Конгресът, са на същата позиция, когато става въпрос за възможни решения на ситуацията.

Той посочи, че президентът Доналд Тръмп е готов, когато Техеран реши, че иска да преговаря по въпроса, потвърждавайки, че "Съвместният цялостен план за действие" (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка, в крайна сметка се е провалил.

Помпейо подчерта, че Вашингтон е на "висока степен на тревога", когато става въпрос за развитията около Иран и че се работи за добро подсигуряване на снабдяването на петролния пазар, което ще отрази в по-ниски цени на петрола.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!