Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзитпол: Партията на труда печели евровота в Холандия

Проф. Антоанета Димитрова: Тимерманс се открои с жар и със силна политическа стратегия

| обновено на 24.05.19 в 12:54
Членове на партията на Тимерманс ликуват след победата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на труда печели 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщи Франс прес, а консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте завърши на второ място с 4 депутатски места. Форумът за демокрация на популиста Тиери Боде пък получава общо три.

„Атмосферата беше много по-различна от предишните евроизбори. За първи път се постави фокус не толкова върху национални теми, а върху Европа. Имаше активна медийна кампания с дебати на живо. Имаше проучвания, които показаха водачество на Партията на труда, така че няма много изненада. Пресата го нарича „Ефектът Тимерманс". И този ефект се дължи именно на Франс Тимерманс, който през последните години говореше, че трябва да спасим европейските ценности и да градим една по-различна Европа. Когато един политик се хвърли с цялата си жар, това има ефект върху избирателите. Той се открои със силна политическа стратегия, за сериозни аргументи, за една интересна платформа – не само социалдемократическа, но и зелена". Това коментира пред БНР проф. Антоанета Димитрова от катедрата за сигурност и глобално развитие в Лайденския университет в Холандия.

Във Великобритания, където също гласуваха вчера, екзит-половете дават най-много евродепутати на партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж, която печели 37 процента от гласовете. Втора сила са про-европейски настроените либералдемократи.

Днес на европейските избори гласуват гражданите на Ирландия и Чехия. В Чехия социологическите проучвания сочат, че партията на премиера Андрей Бабиш ще спечели, въпреки разследването срещу него за злоупотреби с евросредства. А вотът в Ирландия е съчетан и с референдум с два въпроса за разводите.

Избирателите в най-много държави, включително и България, имат право да отидат до урните в неделя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна