Eмисия новини
от 12.00 часа

Честваме създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий

| обновено на 24.05.19 в 19:48

Денят на българската просвета и култура бе отбелязан днес с поредица от събития из цялата страна.

В традиционното празнично шествие в София се включиха много ученици, родители, учители и членове на изпълнителната и законодателната власт, духовници, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, генералният секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле, политици, академичният състав на Алма матер, учени от БАН и др. Пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека свещеници отслужиха водосвет, речи произнесоха президентът Румен Радев и кметът Йорданка Фандъкова.

Ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков обаче разкритикува това, че политици са застанали начело на празничното шествие в София, и отбеляза: „Безобразието се превръща в традиция“.

Празничното шествие в Пловдив премина по централната пешеходна улица, предвождано от иконата на Св. Св. Кирил и Методий.

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна въпреки лошото време и непрестанния дъжд

С многохилядно празнично шествие и награждаване на заслужили дейци на науката, образованието и културата във Велико Търново беше отбелязан празникът на славянската писменост и култура.

В Плевен стотици ученици, учители, студенти и граждани се включиха в празничното шествие, а над 300 певци от 11 хора изпълниха химна „Върви, народе възродени“ на площад „Възраждане“.

Празнично шествие на ученици и учители, студенти и преподаватели, дейци на културата и образованието изпълни днес улиците на Габрово

С празнично шествие шуменци отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. То завърши с изпълнения на малките мажоретки от детските градини и на състезателките от шуменския клуб „Ритмик“.

С празненства във всички училища в Русе премина днешният 24-ти май, а след това шествие събра ученици и учители на площад „Свобода“.

Празничното шествие по повод 24 май в Стара Загора събра три лъча от учители, ученици, студенти, преподаватели и хора на науката и изкуството.

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост.

Денят на българската просвета и култура е празник и на Благоевград. 2800 зрелостници от областта днес се сбогуваха с училището и получиха последни напътствия от своите учители.

Възпитаниците и преподавателите на едно начално, на седем основни училища и 7 професионални гимназии в Кюстендил дефилираха в празничното шествие за 24 май на централния площад „Велбъжд“.

Ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието в Сливен, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика.

С богата културна програма Добрич отбеляза Празника на българската просвета и култура.

Хиляди родопчани и гости на Смолян дефилираха за Деня на славянската писменост и култура.

С парад на книгата Перник отбеляза 24 май.

Още от

Почистват речните корита в Разлог

публикувано на 22.10.19 в 12:17