Eмисия новини
от 17.00 часа

Цвета Караянчева беше приета на аудиенция при папа Франциск

Делегациите на България и Северна Македония заедно се поклониха на гроба на Свети Кирил

| обновено на 24.05.19 в 20:02
4
Цвета Караянчева подари на папа Франциск копие на парламентарния звънец от Учредителното събрание.
Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше приета на аудиенция при папа Франциск.

Главата на римокатолическата църква посрещна Караянчева и водената от нея официална делегация в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и вяра.

В най-духовния ден за България папа Франциск срещна председателя на НС Цвета Караянчева и разговаря с нея на "четири очи".

"Папата ни каза - бъдете посланици на мира. Традицията не е минало, традицията е бъдеще", сподели Караянчева и допълни, че е изразила благодарност за отправените от папа Франциск послания за обединение, обич и разбирателство между народите по време на посещението си в България.

„Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в България и възможността днес да поднеса уважението си и благодарностите за това, че той посети България и отправи тези послания от една древна държава“, каза Караянчева.

Папа Франциск е благодарил за сърдечното му посрещане от българския народ и е изразил силното си вълнение от децата, получили първо причастие в град Раковски.

Главата на Римокатолическата църква отново е изтъкнал силните си впечатления от личността на българския патриарх Неофит, наричайки го „човек на вярата и смирението“.

Караянчева подари на папа Франциск реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание и юбилейни издания на Търновската и Сребърната конституция.

Дарът на папа Франциск е метална статуетка с гълъб върху лоза, който държи маслинова клонка, а в основата пише „Пазете мира, разпространявайте мира“. Председателят на парламента е получила и книги за библиотеката на Народното събрание.

„И нещо, което много ме развълнува – речта „Мир на земята“, която произнесе в България, лично тази сутрин подписана от него за мен и за всички българи, като послание за мир, благоденствие и обич между хората“, каза Караянчева.

И тази година делегациите на България и Северна Македония заедно се поклониха на гроба на Свети Кирил в базиликата „Сант Клементе“ и поднесоха венци пред плочите на двете държави в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през 9-и век папа Адриан II благославя българската азбука и делото на светите братя Кирил и Методий.

Визитата ѝ е част от традиционните посещения на високопоставени български политици в Рим и Ватикана за 24 май.

Галерия

Още от