Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежата на изборните доброволци иска ЦИК да гарантира по-добра организация на вота в чужбина

В писмо до ЦИК от Мрежата на изборните доброволци в чужбина и участници в секционните комисии извън страната настояват за добра организация по приемане на списъците и протоколите от изборите за Европейски парламент в неделя.

Секционните комисии зад граница се състоят от над 80 процента доброволци от местните общности. Приключването на изборния ден след полунощ води до проблеми с наемодателите на залите, особено в обществени сгради и усложнява прибирането на доброволците по домовете им, които често живеят на часове от секцията, а на следващия ден са на работа.

В писмото се настоява още да бъде осигурен достатъчно оперативен капацитет за поемане и обработване на време на заявките за експедитивност по отношение на големите секции, в които гласуват по няколкостотин души, както и за окончателно потвърждаване на протоколите и разпускане на избирателните комисии извън страната преди 24 часа местно време.

От Мрежата на изборните доброволци в чужбина изразяват надежда да не се стига до масово напускане на изборните помещения след полунощ от членовете на секционните комисии, без да е получено окончателно потвърждение за приемане на протоколите. От там изразяват увереност, че ЦИК ще гарантира нужната организация, която ще предотврати форсирано нарушение на изборния кодекс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна