Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: "Хуавей" е опасна компания, но може да бъде включена в търговската сделка с Китай

Слабо успокоение на световните борси след коментарите на президента на САЩ

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица Вашингтон наложи ефективна забрана на американските фирми да правят бизнес с "Хуавей", който е най-големият производител на съоръжения за телекомуникационни мрежи в света, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност.

"Погледнете какво са направили те от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка, това е много опасно", заяви Тръмп през репортери в Белия дон. "Ако сключим сделка с Китай, бих могъл да си представя, че въпросът с "Хуавей" вероятно ще бъде включен, поне отчасти, под някаква форма в споразумението".

Той обаче отказа да обясни под каква точно форма ще бъде включена компанията "Хуавей" в търговските преговори.

В същото време президентът на САЩ прогнозира бърз край на търговската война с Китай, въпреки че между двете страни не са планирани нови преговори на високо равнище, след като преди две седмици във Вашингтон приключи последният кръг от разговори, без да се стигне до споразумение.

Според него има "добра възможност" за скорошно постигане на търговска сделка с Китай.

По-рано вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви пред телевизия CNBC, че Китай представлява заплаха за американската национална сигурност, отбелязвайки, че първият и най-важен аспект на тази заплаха от страна на Пекин са дълбоките връзки на китайските технологични компании с управляващата Комунистическа партия в страната. Водещият дипломат на Вашингтон оспори забележките на главния изпълнителен директор на компанията на "Хуавей" по въпросите на шпионажа и предупреди, че чрез предоставяне на лична информация на китайските технологични компании, всъщност тези данни се предоставят в ръцете на китайската комунистическа партия.

Коментарите на Доналд Тръмп за бърз край на търговската война с Китай и възможността компанията "Хуавей" да се окаже част от сделката с Пекин парираха в петък част от силно негативната инвеститорска настройката на глобалните фондови пазари.

Фючърсите и на трите американски фондови индекса се търгуват с предпазливи повишения, следвайки вчерашния има силен спад с между 1,11% и 1,58%. Фючърсите на DJIA нарастват с 0,36%, на S&P500 - с 0,43% и на Nasdaq100 - с 0,46%.

През петъчната търговия азиатските борси реагират със смесено чувство на изявлението на Тръмп, като китайският водещ индекс Shanghai Composite се повишава с 0,2%, а индексът Hang Seng - с 0,45%, докато японският индекс Nikkei се понижи с 0,16%, а южнокорейският Kospi - с 0,69%.

Фючърсите на основните европейски фондови индекси също подсказват позитивно началото на търговията на стария континент, нараствайки с между 0,2% и 0,4%, след като вчера и те претъпяха много големи загуби. Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 приключи търговията в четвъртък със спад от 1,42%, германският DAX 30 - с 1,78%, френският CAC 40 - с 1,81%, италианският MIB - с 2,12% и британският FTSE100 - с 1,41%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!