Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформата „Книговище“ насърчава детското четене

Първо национално състезание по четене организира в Деня на българската просвета и култура онлайн платформата „Книговище“. В сайта за насърчаване на детското четене регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги.

„Избрахме 24 активни деца от 24 града в страната и в чужбина, които ще бъдат нашите посланици. Те ще преминават читателски нива. Но в състезанието може да се включи всяко дете, което пожелае. За най-добрите три ще има награди“. Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Гаврилова, инициатор и създател на „Книговище“.

„Книговище“ е дума, измислена от Иван Богоров в средата на 19 век, и означава библиотека. Платформата може да бъде описана като онлайн игра, при която условието да участваш е да четеш книги и то не само задължителните. Към момента на сайта имаме качени около 400 въпросника, които проверяват доколко прочетената книга е разбрана и запомнена. Децата трупат точки, минават нива. Платформата предлага вид състезание, което може да се проведе и в клас, и в семейството“, допълни Гаврилова.

„Книговище“ прави разговорът за книги част от ежедневието на децата. Прави го забавно, приятно, игрово. Това е големият смисъл – четенето да се утвърди като нещо хубаво, приятно, забавно и важно“.

По думите на Десислава Гаврилова, 42% от 15-годишните деца у нас са функционално неграмотни:

„Затова искаме с „Книговище“ да развием умението за четене с осмисляне още в най-ранна детска възраст, за да няма такъв голям процент неграмотност по-късно“.

Интервюто с Десислава Гаврилова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна