Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов и генералната директорка на ЮНЕСКО разгледаха меча на хан Кубрат

| обновено на 24.05.19 в 15:58
Премиерът Борисов и генералната директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле разгледаха меча на хан Кубрат
Снимка: БГНЕС

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост премиерът Бойко Борисов разгледа изложения в Националната художествена галерия в София меч на Хан Кубрат.

Министър-председателят беше придружен от заместник-директора на Държавния Ермитаж професор Георги Велинбахов, който съхранява експоната. Събитието се организира в рамките на Дните на Ермитажа в София.

От 24 май до 30 юни жителите и гостите на столицата ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмета - меча на хан Кубрат и пръстенът с монограм, които се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. През тези светли за българската история предмети премиерът коментира.

"Така се е правила международната политика тогава. То това е именно превъплъщението с огнен дух и меч. Това е на днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духа с огнения меч. Тогава вече една нация има сила".

Българският премиер се обърна към госта си от Ермитажа професор Георги Велинбахов, като напомни за обещанията от руска страна да бъде изработено точно копие на меча, което да се предостави на България и с него да се отличават изтъкнати дейци на науката и културата  и почетни гости на страната.

"Говорихме и с президента Путин като бях там, говорили сме го с вашето ръководство да разреши една отливка да има. Вие ще я направите".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна