Eмисия новини
от 18.00 часа

Американският въздушен регулатор може да одобри подновяване на полетите на Boeing 737 MAX още до края на юни

Снимка: Ройтерс

Федералната авиационна администрация (ФАА) е възможно да одобри завръщането в експлоатация на самолетите на "Боинг" (Boeing) от модела 737 MAX още в края на юни, съобщиха източници на Ройтерс, визирайки непотвърдена информация, според която представители на американския въздушен регулатор са информирали за това в четвъртък членовете на Авиационната агенция към ООН.

Ако това бъде постигнато, ще означава, че американските авиокомпании най-вероятно няма да трябва да удължават допълнително скъпо струващото анулиране на полети на техни 737 MAX самолети, което вече е въведено за пиковия летен сезон.

Американските самолетни превозвачи American Airlines Group, Southwest Airlines и United Airlines преустановиха полетите на 737 MAX и за месеците юли и август, след като Федералната авиационна администрация приземи най-добре продавания реактивен самолет на "Боинг" през март в резултат на две катастрофи с този модел в рамките на само пет месеца, при които загинаха общо 346 души.

Представители на ФАА обаче предупредиха, че няма конкретен график за пресертифициране на машините 737 MAX, който да позволи на самолетите на "Боинг" от този модел отново да започнат да летят.

"Ще следваме процес, който е солиден и непреклонен и който няма да остави "непреобърнат камък". Ако отнеме година, за да открием всичко, от което се нуждаем, за да ни даде увереност, така да бъде", заяви Дан Илуел от Федералната авиационна администрация на САЩ.

Служителите на ФАА и "Боинг" информираха вчера накратко членовете на управителния съвет на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) в Монреал относно въпроса със самолета 737 MAX. Това стана в същия ден, в който действащият ръководител на ФАА - Дан Илуел се срещна с международните авиационни регулатори в продължение на осем часа.


Още от