Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла България почита делото на Кирил и Методий

| обновено на 24.05.19 в 11:09
Снимка: Община Враца

Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан в Хасково с празнично шествие, което ще се отправи до читалище "Заря". Там ще се проведе тържествен концерт и церемония за връчване на  отличие "Неофит Рилски"  за заслуги към образованието и културното дело.

Отличието  "Неофит Рилски" ще получи Васко Димов, ръководител на ансамбъл "Южняче", за 50 години на сцена. През ансамбъла са преминали над три хиляди деца, които са били обучавани не само на танци, но и в любов към българското, сподели Димов и допълни.

"Тази награда е отново едно признание за моя труд. Този труд той е неоценим, но за нас няма материално измерение, има морално измерение. Ние сме благодарни на аплодисментите на публиката. Тази работа ни ми е взела нищо, само ми е давала - много емоционални преживявания, много радости".

С празнично шествие на ученици и учители и Кърджали ще отбележи 24 май. В ществието ще се включат представителни блокове от всички училища и от детските градини с бъдещи първокласници. Шествието ще премине по централната улица на града до Паметника на Освободителите, където ще се състои тържественият ритуал. За голяма част от жителите на Кърджали 24 май е един от най-тачените празници в календара.

"Един празник  и свещен ден, в който трябва да се сетим за всички тези, благодарение, на които ние в момента пишем и говорим свободно".

"Усещане за свобода, за българщина и най-вече за идентичност. Гордост от това, че мога да познавам и владея езика. 24 май е топлият спомен за училищните дни, прекрасните ни учители и най-красивият празник на буквите."

"Нека да погледнем към един нов разцвет на България, един нов златен век на българската култура и просвета, който минава, разбира се, през учителя", казаха жители на Кърджали.

Над 1000 ученици, студенти и курсанти ще се включат в празничното шествие, с което във Велико Търново ще бъде честван Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Бъдещи първокласници се върнаха назад във времето и се учиха на писане и смятане по методите, с които е било преподавано преди 180 години в първото взаимно училище в старата столица.

Децата  от предучилищната група на детска градина "Пролет" се върнаха в първото училище и писаха А Б с пръчици и калеми в музей "Възраждане" и учредително събрание. Откритият урок беше с оригинални помагала от музейните фондове. Бъдещите първолаци упражниха научените букви и цифри по съвременните образователни методи върху старите взаимноучителни таблици.

"Важно е да знаем буквите, за да можем да пишем и четем".

"Създателите  на българската азбука се казват  Кирил и Методий".

В Бургас рекорден брой близо 8 хиляди ученици, учители и културни дейци ще се включат в празничното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. То ще завърши в Приморския парк, където на откритата сцена „Охлюва“ от 11 часа ще започне празничен концерт.

Под мотото „Напред, науката е слънце“ академичните ръководства на 3-е висши учебни заведения, бургаското духовенство и културните дейци ще поведат празничното шествие в морския град. Очертава се една от най- мащабните празнични прояви, каза директорът на общинския отдел „Образование и демографски въпроси“ Веселина Таралова

"Имаме само заявени 1 400 дечица и колеги от детски заведения. Това като мащабност е 31 детски градини са заявили участие в шествието, почти всички, и 42 учебни заведения".

Празничната програма ще продължи с концерт, наградата "Млад художник на годината" ще бъде връчена при откриването на изложбата „24 май“ в галерията на ул.“Александровска“. Заради мерки за безопасност при преминаването на празничното шествие за 2 часа ще бъде спряно движението по улиците „Левски“ ,“Лермонтов“ Фотинов“ и „Цар Симеон“, както и по бул. “Демокрация“.

В Благоевград тържествата започнаха  вчера вечерта с парад на училищните знамена  и церемония по връчване на ежегодните  отличия „ Училище и учител на годината“.

Празникът на буквите и на просвещението  изпълни с емоции и вълнение  зала „ Пейо Яворов“, където бяха връчени призовете на най-успешното училище и на най-изявения учител през годината. Преподавателят по философия в природоматематическата гимназия Павлин Славов за учениците и учителите:

"Учителят не трябва да е просто един проводник на информация, а трябва да е малко повече, трябва да е ментор най-малкото. За мене това е призвание да го работя и не усещам трудност, по-скоро предизвикателство".

Тържествата тази сутрин ще започнат в двора на Националната хуманитарна гимназия, бивша Солунска, която носи името на светите братя Кирил и Методий.  Около паметника им отново ще се съберат много бивши възпитаници на училището, някои от тях завършили преди 70 години.  Празничното шествие продължава до площад „ Македония“, където  се срещат двата лъча от манифестиращи  училища.

На празнични  церемонии във всички учебни заведения в Пазарджик бяха посрещнати българският флаг и училищните знамена, които ще съпровождат учениците в общоградското шествие  по повод 24 май.

На церемонията бяха връчени символичните ленти на учениците-отличници.

"Много вълнения, много труд. Благодаря на учителите за голямата награда, на децата за тяхното признание, българска писменост, ако я нямаме, не можем да се развиваме".

Заради празничното шествие до обед се затваря движението на автомобили по булевард "България".

По случай празника 30 просветни и културни дейци от община Смолян ще бъдат отличени на годишните награди на общината за  постижения в образованието, науката, културата и журналистиката.

Наградите получават много учители в училище и детски градини в областният град и селата, както и творци, библиотекари, читалищни дейци от цялата община. Сред наградените е колоритната актриса Десислава Минчева Тодорова, която се отличава за изиграните редица главни роли в спектаклите "Ромео и Жуиета от Дуньово", "Чичовци", "Рибарски свади" и "България-ЕООД" и други. Актрисата е носител на многобройни награди за актьорските си умения от национални и международни фестивали. През 2019 година спектакълът "Филисонката, която вярваше в бедствие" на детски куклен театър - Бургас, в който Десислава Минчева Тодорова играе главна роля, печели наградата "Икар" за най-добър куклен театър.

В Ловеч точно преди 118 години за първи път се запява химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви народе възродени“, създаден от композитора Панайот Пипков по стихотворението на Стоян Михайловски.

Панайот Пипков създава химна през 1901 година в час по  музика, когато вижда свой  ученик от трети А клас да чете стихотворението на Стоян Михайловски, химна на светите братя Кирил и Методий и още до края на часа в класната стая започва да звучи "Върви народе, възродени".

В същия ден на девети май 1901 година цялото училище запява химна  на светите братя Кирил и Методий, а тогавашният директор на петокласното ловешко училище "Йосиф Първи" Христо Бръмбаров казва, че един ден тази песен ще се пее в цялата страна така, както е днес в  деня  на българската просвета и култура и славянската писменост.

Тържествената церемония в Ловеч започна с парад на училищните знамена. Всички учители ще отбележат своя празник днес, както и дейци на просветата и културата. След това кметът на Ловеч Корнелия Маринова ще награди с барелеф "Светите братя Кирил и Методий" шестима отличили се през годината учители и с плакети 11 изявени ловешки  ученици.

Празникът ще продължи със спектакъла "Жарава" на студентска формация от пловдивският университет "Паисий Хилендарски".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!