Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският "Амазон" също спря продажбите на "Хуавей"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското поделение на световната компания за онлайнтърговия "Амазон" (Amazon.com) прекрати от петък продажбите на устройства на китайската компания "Хуавей" (Huawei Technologies) на своя уебсайт (Amazon.co.jp), изброявайки устройствата на технологичния гигант, продавани директно от Amazon на склад, съобщи агенция Nikkei Asian Review.

Продавачите от трети страни все още могат да продават "Хуавей" чрез онлайн магазина на водещата американска компания за електронна търговия. Освен това, на този етап не се очакват нови доставки на продукти на китайската компания.

Според информацията на Nikkei Asian Review, от "Амазон" Япония са заявили, че не желаят клиентите да изпитват някакви проблеми с продуктите, закупени през техния уебсайт, след забраната, наложена от Министерството на търговията на САЩ и след решението на "Гугъл" да изключи смартфоните на "Хуавей" от свои ключови приложения като Google Play Store, Gmail и YouTube, както и от защитата на сигурността чрез Google Play Protect.

Междувременно друг голям японски онлайн търговец на дребно - Rakuten все още разполага със смартофни на "Хуавей" за продажба.

Новината идва, след като вече редица големи мобилни оператори, включително японските SoftBank и KDDI и британският Vodafone, решиха да спрат поръчките за устройства на "Хуавей".

Също така, големите производители на чипове (процесори) като Panasonic и Toshiba временно спряха доставките си за Huawei, за да спазят забраната на Вашингтон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени