Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимките на Петър Папакочев пазят паметта на светлината

Георги Папакочев
Снимка: БГНЕС

„Паметта на светлината – един век в снимки и образи“. Албум събира фотографиите на Петър Папакочев. Премиерата е на 30 май. Сборникът включва портрети на големи фигури от българската култура.

„Днес всеки снима – с фотоапарат, с камера, със смартфон. Но има и такива, които снимат с очи. Аз уважавам тези хора най-вече“. Това каза в предаването „Преди всички“ синът на известния фотограф – Георги, който е журналист, също изкушен от фотографията.

Петър Папакочев оставя архив от над 300 черно-бели студийни фотопортрета на ключови лица от българската и от световната култура, снимани в периода края на 40-те – средата на 90-те години на миналия век. Те показват студийната фотография като едно уникално и важно явление за разбирането на културата на 20 век.

„Когато обектът, моделът, личността дойде в студиото ти с явната нагласа, че иска да си направи снимка, която да остане след години, нещата стават съвършено различни от снимането на хора по улиците, например. /…/ По нищо фотографията на един човек, който никога не беше ходил на Запад, не се различава от образците от САЩ, от Европа. Това е комплимент за българската визуална култура. Нямам и сведения баща ми да е ползвал чужди източници като щампи, които да копира. При него всичко е направено инстинктивно с много силен вътрешен нюх към красивото и майсторското“, поясни Георги Папакочев.

Интервю с Георги Папакочев и архивни записи на известни артисти, заставали пред обектива на неговия баща Петър, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна