Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите 60 сателити на компанията SpaceX на Илон Мъск вече са в околоземна орбита

Частната ракетна компания на Илон Мъск - SpaceX изстреля рано в петък първата партида от 60 малки спътника на ниска околоземна орбита за новата интернет услуга на високотехнологичния предприемач - Starlink, съобщава Ройтерс.

Ракета „Фалкон 9“, пренасяща спътниците, се отдели от военновъздушната база "Кейп Каневерал" около 22:30 часа местно време (около 05:30 българско време в петък), изчиствайки по този начин една от ключовите пречки за бизнес начинанието на Мъск, който се надява да генерира така необходимите средства за по-големите си космически амбиции.

Изстрелването стана седмица след като бяха мисията беше отложена на два пъти - веднъж поради силен вятър и на следващата вечер, за да се актуализира сателитният софтуер и да се проверят всички системи.

60-те спътника, излетели в Космоса, бяха пуснати в орбита както бе планирано - около час след старта на ракетата "Фалкон 9", а самата ракета за многократна употреба успя да се приземи успешно на баржа, плаваща в Атлантическия океан.

От компанията SpaceX посочиха, че вероятно ще отнеме още един ден, за да се разбере дали всички спътници функционират правилно. Всеки от тях тежи около 227 килограма, което ги прави най-тежкият полезен товар, пренасян от SpaceX досега.

Те представляват началната фаза на планираната сателитна мрежа, способна да излъчва сигнали за високоскоростни интернет услуги от Космоса до платежоспособни клиенти по целия свят.

Илон Мъск вижда начинанието си Starlink като важен нов приходен поток за базираната в Калифорния компания Space Exploration Technologies (SpaceX), като се очаква приходите от услугата да достигнат около 3 млрд. долара годишно.

През миналата седмица той заяви пред репортери, че програмата Starlink е ключово значение за подпомагане на набиране на средства за неговите по-големи цел за разработване на нов космически кораб, който да превозва платежоспособни клиенти до Луната и в крайна сметка да се опита да колонизира Марс.

„Смятаме, че това е ключова стъпка по пътя към създаването на самоподдържащ се град на Марс и база на Луната“, заяви милиардерът Мъск, който е и главен изпълнителен директор на автомобилната компания Tesla Inc.

За да се постигне обаче постоянно интернет покритие на по-голямата част от света са необходими поне 12 изстрелвания на "Фалкон 9" с подобен полезен товар. Засега Starlink е оторизирана за подобни операции само в рамките на САЩ.

Самият Илон Мъск е изправен пред ожесточена конкуренция. Поддържаната от "Еърбъс" OneWeb стартира през февруари собствена спътникова система, докато компаниите LeoSat Enterprises и канадската Telesat също работят за изграждане на подобна орбитална мрежа.

Във всяка една подобна мрежа малките спътници обикалят по-близо до Земята, отколкото традиционните комуникационни спътници - технологична промяна, която стана възможна благодарение на напредъка в лазерната технология и компютърните чипове.

Илон Мъск посочи, че спътниковата мрежа на SpaceX ще започне да става достъпна за клиентите по-късно тази година или през следващата година. Всяка година ще бъдат пускани до 2000 спътника, като крайната цел е да бъдат изведени на ниска надземна орбита 12 000 спътника.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени