Eмисия новини
от 11.00 часа

Проф. Каприев: Обезценили сме и омаскаряваме йерархията, в която най-високо стои ученият човек

Имам страх от разместването на смисловите пластове в българската култура, заяви той

Проф. Георги Каприев
Снимка: БГНЕС

"Не са важни толкова думите, важен е смисълът зад тях". Това заяви пред БНР проф. Георги Каприев - доктор на философските науки, и уточни: "Технологиите не могат да произвеждат смисъл. Те могат да отнемат смисъл, но не и да произвеждат. За да можете да проникнете до смисъла, на вас ви трябва интелект. Технологията е ситуация - тя може да произвежда значение, може да прикрива или да разкрива смисъл".

"Имам страх от разместването на смисловите пластове в българската култура", каза в предаването "Хоризонт за вас" проф. Каприев.

Според него има разбиване на йерархиите в онова, което наричаме култура. "В последните 20 години високата култура и високата наука в България е на много високо ниво. Никога не сме имали такова чудо. В същото време имаме опростачване на масово ниво".

По думите му идеята за елит е сбъркана в България и то не само през последните 30 години. Преди 75-80 години, т.е. преди 1944 г., за да се влезе в политическия елит, се е изисквал висок образователен ценз. "Днес други фактори определят онова, което наричаме елит", категоричен бе той. "Ние сме обезценили и омаскаряваме схемата, в която най-високо стои ученият човек", заяви още проф. Каприев.

Той изрази надежда, че в младите хора в България има много сериозна промяна в последните 2-3 години. "Има две явления - във всеки курс има група от 10-ина човека на много високо ниво, много по-високо, отколкото ние бяхме на тяхната възраст. И средната класа, което е най-важното - във всеки курс има такива, които не са най-добрите, но имат достатъчна компетентност, за да им дадеш диплома и да не те е страх, че ще се излагат. Надеждата ми е, че когато тези момчета и момичета навлязат в науката, те ще имат смелостта да ни накажат - да накажат нашата леност и нашата липса на воля в последните много години. Стига те да не избягат от България". 

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с проф. Георги Каприев можете да чуете от звуковия файл.


Още от