Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира поскъпна след оставката на Тереза Мей, но вероятно само за кратко

Британската лира поскъпна спрямо долара и еврото, след като Тереза Мей обяви официално, че на 7-и юни ще подаде оставка като премиер и лидер на Консервативната партия. Това възходящо движение обаче изглежда краткосрочно, тъй като има реален риск Тереза Мей да бъде наследена от евроскпетичен лидер като Борис Джонсън, което ще увеличи съществено риска от Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС без споразумение).

След новината за оставката на Мей паундът поскъпна към двудневен връх от 1,2717 долара, а еврото се понижи към часово дъно за деня около 0,8802 британски лири.

Тази "изненадваща" реакция на британската лира вероятно е в резултат най-вече на пазарния принцип: "Продавай (паунди) при слухове (за скорошна оставка на Мей), купувай при факти". Именно спекулациите в последно време, че дните на премиера на Великобритания са преброени бяха в основата на рязката обезценка на паунда до вчерашно многомесечно дъно от 1,2605 долара (най-ниско ниво от 3-ти януари насам) и до поскъпване на еврото по-рано тази седмица до 0,8839 британски лири (най-високо ниво от 14-ти февруари 2019-а година).

                                                                   Графика британска лира / американски долар

Снимка

Предстоящите няколко седмици на битка за лидерския пост в Консервативната партия и респективно за поста на министър-председател вероятно ще доведат до сериозни колебания на британската валута в зависимост от това, който ще победи. Ако в крайна сметка надделее силен евроскептик като Борис Джонсън, това е малко вероятно да подкрепи паунда, тъй като опасността от Брекзит без сделка ще стане много по-реална.

Според анализатори на брокерската компания OANDA, ако Борси Джонсън се превърне в следващия премиер на страната, британската лира рискува да се срине чак към нивото около 1,2000 долара, което беше достигнато за последно през януари 2017-а година.

Ако обаче надделее по-умерен кандидат за лидер на Торите, който няма да настоява за твърд Брекзит, това може да окаже известна подкрепа за паунда.

Позитивен за британската лира вероятно би бил и сценарий, при който бъдат насрочени извънредни общи избори, за каквито настоява лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин, или дори втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, за който пък настоява Първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Междувременно кредитната агенция "Мудис" посочи, че оставката на Тереза Мей повишава вероятност за Брекзит без сделка и че несигурността около Брекзит е определено кредитно негативно събитие (за кредитния рейтинг на Великобритания).

"Днeшното заявление на министър-председателя Мeй, че тя ще подаде оставка на 7 юни, допълнително засилва несигурността около Брекзит", посочи старшият вицепрезидент на "Мудис" - Сара Карлсън. Тя посочи, че несигурността около Брекзит е "несъмнено кредитно негативна" и се очаква да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите и икономическия растеж.

"Оставката на министър-председателя също така увеличава риска от Брекзит без сделка, което, както казахме и по-рано, ще има значителни отрицателни последици не само за британските, но и за редица други суверенни дългови емитенти", добави Карлсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени