Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Оттеглянето на Мей ще задълбочи кризата около Брекзит

Нишан Джингозян
Снимка: БГНЕС

Тереза ​​Мей обяви днес, че на 7 юни ще подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на управляващата Консервативна партия.

„Направих всичко по силите си, за да изпълня британския вот в подкрепа на Брекзит. Направих всичко, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят договорената от мен сделка с ЕС“, посочи Тереза Мей в прочувствена реч и допълни: „Дълбоко съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит“.

Мей подчерта, че ще продължи да изпълнява функцията си на премиер до избирането на нов лидер на Консервативната партия.

Основателят на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон Нишан Джингозян коментира оттеглянето на Мей пред БНР:

„Оттеглянето на Мей ще задълбочи кризата около Брекзит, тъй като новият лидер вероятно ще иска по-решително оттегляне от ЕС, което засилва вероятността за конфронтация с ЕС и второ - възможността за предсрочни избори“.

В предаването „Хоризонт за вас“ той уточни: „Тереза Мей се оттегля, без да изпълни основните си обещания - да изведе Великобритания от ЕС и да излекува разделенията по повод Брекзит, разкъсващи страната и политическите партии. Тя беше унижена три пъти в усилията ѝ да постигне компромис по споразумение за Брекзит“.

Като най-вероятни кандидати за мястото на Мей той посочи - Борис Джонсън, Джереми Хънт, Доминик Рааб и Дейвид Дейвис. „И четиримата са отявлени евроскептици“, добави Джингозян и определи Борис Джонсън като най-вероятен. 

Нишан Джингозян припомни, че Мей е определяла гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, като граждани на ничия държава. „Тя промотираше политиката на враждебна среда срещу имигрантите в Обединеното кралство“, уточни още той.

По думите му съществува вероятност за нов референдум за излизане на Великобритания от ЕС, „но как ще се развият събитията, това до голяма степен ще бъде определено от резултатите от изборите за Европейски парламент, които се проведоха вчера - 23 май. Очаква се двете големи партии - консервативната и лейбъристката, да понесат големи загуби. Консервативната - защото не успя да осъществи Брекзит, а лейбъристката - поради това, че не заяви категорично, че не подкрепя Брекзит. ... От тези резултати зависи и това дали ще има предсрочни избори, защото те са индикатор за настроенията във Великобритания“.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Нишан Джингозян можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна